A Svéd Raoul Wallenberg Academy sok éves múltra visszatekintő programjaként az ENSZ Emberi Jogok egyetemes nyilatkozata cikkelyeit kiosztja iskoláknak, akik az adott cikkelyt kiállítás formájában feldolgozzák. A kiállítás egy “Kocka” alakú konténerben valósul meg. Az elkészült kockákat évente egy nagy rendezvényen mutatják be Stockholmban. 2016-ban Magyarország is csatlakozott ehhez a programhoz. Magyarországon évente egy-két iskola osztályai dogoznak fel egy általuk választott cikkelyt.
Az alábbi iskolák vettek rész eddig a projektben:

2016 – 2017

  • Kölcsey Ferenc Gimnázium, Budapest.
  • József Attila Gimnázium, Budapest.

2017 – 2018

  • BMSZC Neumann János Számítástechnikai Szakgimnáziuma, Budapest.
  • Szerb Antal Gimnázium, Budapest.

2018 – 2019

  • Lauder Javne Iskola, Budapest.
  • Addetur Baptista Gimnázium,

2019 – 2020

  • Vasvári Pál Gimnázium, Székesfehérvár.
  • Szegő Gábor Általános Iskola, Szolnok.

2022 – 2023

  • BMSZC Neumann János Informatikai Technikum, Budapest.

2022-23 – 2.§ Tilos mindenfajta megkülönböztetés, diszkrimináció
Neumann János Informatikai Technikum
A BMSZC Neumann János Informatikai Technikum második alkalommal vesz részt a projektben.
Ezúttal pilot program keretében kisérleti jelleggel egy beltéri, könnyű szerkezetes kockát próbáltak ki.
Előnye az olcsóság, és a könnyebb mobilitás. Az iskola diákjai speciális informatikai megoldásokat is beépítettek a Kockába. Emiatt a Kockájuk meghívást kapott a szegedi Informatika Történeti Múzeumtól, és 2024.márciustól az szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra: területén lesz megtekinthető.
A kocka részletes bemutatása: https://youtu.be/nfZe-TYQV1M

A Zugló TV által publikált összefoglaló: https://youtu.be/vwlDbr4j_Xg

2017-18 – 7.§ A törvény előtt mindenki egyenlő.
A BMSZC Neumann János Szakgimnáziuma

A fiatalok szabadon, nagy kreativitással dolgozzák fel a választott témát írásban, filmben, rajzban, installációval. Nem csak a megjelenítés fontos, hanem az út, mely a megvalósításhoz vezet. Amikor a Kocka elkészül az iskola többi diákja és tanáraik is lehetőséget kapnak arra, hogy foglalkozzanak a választott témával.

A Kocka projekt már több éve nemzetközi, Magyarországon már hat gimnázium vett részt benne. Sajnos a pandémia alatt nem volt lehetőség erre, de a projekt  2022 őszén  folytatódik és egy újfajta Kocka prototípusát fogja a Neumann János Informatikai Technikum kipróbálni.

A Kockákat korábban Budapesten nyilvános helyeken is lehetett látni a Március 15-e terén, a European Youth Centre Budapest épülete előtt, valamint a svéd nagykövetség rezidenciájának kertjében.