Az idei decemberi osztásokra a Betűtészta Kiadó 3.000 darab könyvet ajánlott fel. Ennek köszönhetően december 4-én útnak indultunk, hogy a projekt keretein belül most Hernádszentandráson osszunk könyveket. Ez egy új élmény volt a csapat számára, hiszen a covid majd később karácsonyi meglepetés miatt nem tudtunk személyesen osztani így az, hogy a kezükbe adhassuk a könyvet már egy nagy álom volt.

A szervezésben hatalmas segítségünkre volt Kuru János, aki idén nyáron az Egyesülettől Emberség Díjat kapott. Így amikor megérkeztünk a kultúrházhoz, barátaival fogadott minket és segítettek bevinni a könyveket. Amikor megérkeztek a gyerekek, megkezdődött a program. A vegyes korcsoport miatt végül csak egy rész került felolvasásra a Wallenbergről szóló gyerekkönyvből, amit Garam Kati fordított, viszont nincs kiadva. Ezalatt a gyerekek megrajzolhatták a saját zászlójukat, ami azt mutatja, mi az ő erősségük, mi az, amiben másoknak tudnak segíteni. És ez a történet befejezésénél értelmet is nyert, hiszen:

„Mindannyian hiszünk abban, hogy tudunk változtatni, és hogy a kicsiny tettek is számítanak. Nem kell mindenkinek pont ugyanazt cselekednie, mint Raoulnak, de mindenki lehet példakép. A civil kurázsi egy olyan tulajdonság, amit mindennap gyakorolhatsz.”

A rövid felolvasás után elkezdtük kiosztani a könyvet. A gyerekek sorba álltak és korukat megmondva megkaphatták a nekik korban megfelelő könyvcsomagot. Elképesztően sok gyerek jött el és boldogan vitték haza a könyveiket. Akik a végén maradtak, ők kaphattak könyvpapírból készült könyvjelzőt is, amit tavaly meg lehetett venni a Betűtészta Könyvesboltban azok számára, akik a projektet támogatni szeretnék. A helyszín biztosításáért köszönetül a maradék díszeket a kultúrháznak ajándékoztuk.

Hatalmas élmény volt. Szinte hihetetlen volt látni a gyerekek mosolyát, ahogy fogják a kicsi kezükben a könyvkupacokat. Megható élmény volt.

A jelenlegi osztás keretein belül a továbbiakban még viszünk könyvet Csenyétére és Szolnokra, az Egy Mosoly Százat Csinál projekttel együttműködve, melynek tagjai Ábrahám Lara és Berczi Dorka szintén Emberség Díjat kaptak, Alsózsolcai Közösségi Ház és Könyvtárnak, a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium társintézményeibe, valamint Székesfehérvárra.

Így az idei adományosztás után a projekt keretein belül már elérjük az 8.000 eladományozott könyvet, ami több ezer mesebeli kalandot és rengeteg új-könyv-illatot eredményezett. Ebből a legelső és legutóbbi osztáshoz a Betűtészta Kiadó biztosította a könyveket, tavaly pedig a Pagony Kiadó és a Líra Könyvkiadó is adományozott nekünk könyveket. Akiknek itt is hálásan köszönjük!