2022-ben Emberség Díjban részesültek

„Minden ember tehet különbséget.”

Ábrahám Lara és Berczi Dorka

Iskolatársakként, fiatalon, felismerték a társadalmi egyenlőtlenségeket és a ”Gyerekek a gyerekekért” kampányban segítségükkel felhívták a figyelmet a mélyszegénységre, melyben sok gyermek él közeli környezetükben is.

Dorka és Lara erős szociális érzékenységükről tettek tanúbizonyságot, amikor a csenyétei gyerekek részére adománygyűjtésbe fogtak. Azzal, hogy 13 évesen adománygyűjtésre szánták el magukat sok felnőttben és gyerekben is elültették azt a gondolatot, hogy „…legközelebb én is elgondolkodom, mivel tudok segíteni”…. Bár ez apróságnak tűnhet, valójában jelentős lépés.

Ködmön Kristóf

Nagyon fiatal kora ellenére hosszabb időn keresztül megmutatta a gyakorlatban is, mi az embernek lenni. Mit jelent az Emberi jogok kiindulópontja: „Minden ember egyenlő értékű.”

Kristóf a tatai Vaszary általános iskola nyolcadikos tanulója. Kiemelkedő szerepet tölt be a város, az iskolai önkormányzat életében, az osztályközösségben. Nagyon empatikus, mások problémáira érzékeny és odafigyelő diák. Három éve osztályukba érkezett Ádám, egy törpe magasságú fiú, aki veleszületett csontfejlődési rendellenességben szenved. Kristóf a padtársa és a tanulótársa lett. Segített neki a tantárgyi felzárkózásban, a beilleszkedésben, táskája, felszerelése hordozásában, megfelelő ülőhelye kialakításában.

A kisfiú egészségi állapota 2021 szeptemberében rohamosan romlott,  nem mehetett iskolába mert a lépés is fájdalommal járt. Kristóf folyamatosan tartotta vele a kapcsolatot, segített neki a feladatok pótlásában, a lelki támasza lett.  A fiút édesanyja egyedül, szerény anyagi körülmények között neveli. Kristóf kezdeményezésére osztályuk, a diáktársak, a szülők gyűjtésbe kezdtek. Édesapja segítségével felvette a kapcsolatot az Önkéntesség Tatáért Egyesülettel és számlaszámot nyitottak Ádám támogatására. Az összegyűlt 1 millió 700 ezer Ft elegendő Ádám speciális műtétére, az utána való manuálterápiára, masszázsra, egyéni gyógytornára és a vágyott elektromos kerékpárra, ami majd megkönnyíti a közlekedését.

Krauth Eszter

Elhivatottsága, sokszínű humanitárius tevékenysége példaképet állít kortársai elé, mint tudatos, felelős és szívével is gondolkodó polgára társadalmunknak.

Eszter iskolája közösségének egyik legaktívabb tagja. Részt vesz adományok gyűjtésében a MET óvodásai részére, ifjúsági, játékos foglalkozásokat tart kicsiknek. Szeret videózni, fotózni. Két kisfilmben hívta fel a figyelmet a leégett zuglói zsinagóga történetére, valamint három „Világ Igaza” tevékenységére: Klinda Pál, Mallász Gitta és Sztehlo Gábor embermentők példamutató életére. Szeptemberben táblát avatnak Klinda emlékére, amelynek megvalósításában tevékenyen részt vállalt.  Filmjeivel felhívja a figyelmet, hogy ne hagyjuk szó nélkül, hogy épületek pusztulnak el, és ne felejtsük azt az önzetlen segítséget, amit sokszor névtelen emberek nyújtanak bajbajutott embertársaik megsegítésére.

Kuru János

Saját élettapasztalatából kiindulva tudja, hogy a lehetőségek felelősséggel járnak. Ezért jótékonysági munkáján keresztül szeretné elérni azokat a családokat, ahol a karácsonyi ajándék is kiinduló pontja lehet a lehetőségek megteremtésének.

Jancsi szerény körülmények között él Inárcson szüleivel és két kisebb testvérével. Jelenleg a Dr. Ámbédkar gimnázium tanulója és közel öt éve vesz részt az InDaHouse tanodai foglalkozásain. Nagyon szorgalmas és törekvő és nagy szociális érzékenységgel rendelkezik. Már régebben is részt vett önkéntes segítőként az InDaHouse foglalkozásain, illetve 2021-ben jelentkezett a bárka táborba önkéntesnek, ami egy református gyerektábor hátrányos helyzetű gyerekek részére. Folyamatosan érlelődött benne a gondolat, hogy segíteni szeretne, így 2021 decemberében saját akcióba kezdett. Azt találta ki, hogy a környéken (Hernádszentandráson) élő nehéz sorsú gyerekeknek mikuláscsomagot gyűjt.  Az akció során közel 40 gyerek kapott Mikulás csomagot. A következő akciója egy karácsonyi összejövetel volt, szintén ebben a faluban élő gyermekek és családtagjaik számára, akiknek nagy sikere volt a falu lakosai körében. A jövőben is szeretné folytatni segítő akcióit a helyiek igényeire reagálva, például paplanok és párnák gyűjtését tervezi.