A második világháború rettenetes eseményeit a történelemkönyvek a világ minden táján ismertetik, azonban a történteket legtöbbször az áldozatok vagy a tettesek szemszögéből mutatják be. Az embermentők áldozatos tevékenységéről kevés szó esik.

Az egy-másfél órás séta keretében mutatjuk be a programunkra jelentkezőknek azoknak a tevékenységét, akik a második világháború rettenetes poklában is emberségükről tettek tanúbizonyságot. Kik is Ők? Magyarországon az embermentésben a cionista mozgalmakon kívül a legnagyobb jelentősége a semleges országok – elsősorban Svédország és Svájc – diplomatáinak volt, akik saját életüket veszélyeztetve mentették meg közel százezer ember életét. Ugyanígy számos magyar ember is közreműködött az embermentésen. Ezeket az önfeláldozó embereket nevezzük Igaz Embereknek, akiknek az emlékét az izraeli Jad Vashemben ültetett fácskák őrzik, hogy az utókor se feledkezzen meg példamutató tevékenységükről. A legismertebb közülük Raoul Wallenberg, akinek emlékét Egyesületünk is ápolja. Wallenberg azonban nem az egyetlen embermentő volt Magyarországon, hiszen hozzá hasonlóan Stehlo Gábor, Salkaházi Sára, Karl Lutz, Waldemar Langlet, stb. szeme előtt is az lebegett, hogy minél több zsidót megmentsenek. Wallenberg jelszava hűen érzékelteti ezt az elhivatottságot: 

“megpróbálok minél több emberéletet kiszabadítani a gyilkosok karma közül”.

Program ajánlatunk célja az embermentőknek, tevékenységeik helyszíneinek bemutatása, hogy ily módon hozzuk közelebb az érdeklődőkhöz a történelmet.

A séta a XIII., kerületben a „Nemzetközi Gettó” területén történik. Hossza és a sétapontok száma függ a jelentkezésben megadott időtartamtól (Max 2 óra), természetesen előre egyeztetve. (Indulási pont pld. Cipők, Jászai Mari tér, befejezés helye pld.: Dohány utcai zsinagóga, Deák tér, Szent István park….)

A sétára legalább 4 fős csoportok, családok, baráti társaságok, iskolai osztályok, stb. jelentkezhetnek az alábbi űrlap kitöltésével és elküldésével.

Az Egyesület részéről Domokos Julianna fogja felvenni a kapcsolatot.

A sétán való részvétel ingyenes, de kérjük, adományoddal járulj hozzá költségeinkhez, hogy a program mások számára is folyamatosan elérhető legyen.