Young-Courage-2024-felhivas

A Young Courage Award, magyarul Fiatal Kurázsi-díj, egy nemzetközi díj olyan fiatalok számára, akik a mindennapi életükben megmutatták a civil bátorság valamilyen formáját. A díjat 2015-ben a svéd Raoul Wallenberg Akadémia alapította, de ma már a világ számos országában kiosztják, s idén negyedik alkalommal adják át Magyarországon.

Mi is az a civil kurázsi?

Civil kurázsiról tanúbizonyságot tenni annyit jelent, hogy kiállunk a véleményünkért, aktívan cselekszünk, olyan helyzetben is, amikor ez ránk nézve személyes kockázatot hordoz. Melyek lehetnek a civil kurázsi megnyilvánulásai? Lehet egy bajba jutott megsegítése, ellen véleményünk kifejezése olyan helyzetben, amikor senki más nem mer szót emelni, s ha van erőnk szembemenni a csoport nyomással. A civil kurázsi nem azonos a kedvességgel vagy a jószándékú segítőkészséggel. Lényege, hogy a következményekre való tekintet nélkül cselekszünk vagy emelünk szót azért, amit helyesnek érzünk.

Raoul Wallenberg svéd diplomata olyan ember volt, aki komoly civil kurázsiról tett tanúbizonyságot. Bátorságával és tetterejével magyar zsidók tízezreit mentette meg 1944- ben Budapesten. Nem szükséges azonban tízezrek életét megmentenünk, hogy bátrak legyünk – civil kurázsira saját környezetünkben, egyszerű, mindennapi helyzetekben is nagy szükség van.

Kik kaphatják meg a díjat?

A Young Courage díjat olyan 13 és 20 év közötti magyar fiatalok érdemelhetik ki, akik valamilyen egyedi cselekedetük vagy rendszeres tevékenységük által tettek bizonyságot civil kurázsijukról.

A beérkezett jelöléseket egy szakértő zsűri fogja értékelni, melybe Svédország Nagykövetsége és a Raoul Wallenberg Emberség Háza Egyesület delegál tagokat. A díjazottak és cselekedeteik kiválasztása során a zsűri a bátorság, az empátia, a tetterő és a kreativitás szempontjai alapján fog mérlegelni.

A legjobb jelöléseket a svéd zsűrihez továbbítják, amely júniusban kihirdeti a Young Courage díj nemzetközi győzteseit.

Miből áll a díj?

A nemzetközi díj kitüntetettjei augusztus végén Stockholmba utazhatnak, ahol a többi nemzetközi díjazottal együtt közelebbről ismerhetik meg Raoul Wallenberg történetét és a civil kurázsi témakörét.

A győztesek és a jelöltek a Nagykövetség és partnerei által szervezett különböző programokon is részt vesznek.

Hogyan lehet valakit jelölni?

Bárki benyújthat jelölést, mely vonatkozhat barátra, osztálytársra, csapattársra, de jelölheti

pedagógus a diákját vagy szülő a gyermekét, valamint bárki jelölheti saját magát is. A cselekedet és a civil kurázsi mértéke kerül majd elbírálásra. A nevezésnek tartalmaznia kell egy leírást arról, hogy az adott személy hogyan bizonyította civil kurázsiját. A leírás terjedelmi korlátja 150 szó.

A nevezéshez szükséges űrlapot és a személyes adatok kezelésére vonatkozó adatkezelési tájékoztatót csatoltuk, illetve letölthető honlapunkról is: Young Courage Award 2024 – Sweden Abroad

A jelöléseket az youngcourage.budapest@gov.se e-mail címen lehet benyújtani.
Határidő: 2024. április 7.

Nevezés:
https://www.wallenberghaz.hu/wp-content/uploads/2024/02/Nevezesi-Urlap-Young-Courage-Award-2024.docx

Adatkezelési tájékoztató:
https://www.wallenberghaz.hu/wp-content/uploads/2024/02/AdatkezelesiTajekoztato_YoungCourage_240130.pdf

Young Courage Award 2024